torsdag 18 februari 2010

Bilproblem. Eller övning.

Jag var på väg till jobbet och kadunk, det lät som att jag körde över en snöklump och nästan alla varningslampor börjar lysa. Jag kör av och parkerar, öppnar motorhuven och noterar att drivremmen till generatorn till slut gett upp. Turligt nog hade jag en ny liggandes i kofferten tillsammans med lite verktyg.
Jag är ju inte direkt känd som en händig kille och min far erbjöd sig att köra, en och en halv timme, för att montera den nya. Men skam den som ger sig, jag fick olja ned mina händer och börja skruva. Jag har ju sett på hur man justerar remmen ofta men aldrig gjort det själv. Som så många andra saker, jag kan teoretiskt sett byta olja, serva bromsarna och sätta fast ett nytt avgassystem. Men jag har aldrig gjort det i praktiken. Men nu när man blivit vuxen och flyttat långt ifrån den mekaniska kompetensen är det kanske dags att skaffa sig egen mekanisk kompetens. Innan skiten träffar fläkten. (bokstavligt då alltså, jag undrar om jag skulle klara av att byta fläkt på volvon. Lika bra att träna innan katastrofen)

3 kommentarer:

 1. Såna saker är svårt att öva sig på oxå tyvärr. Men ack så bra. Du får skriva ner en lista på vanliga saker man kan behövas kunna när det gäller bilar och ge dig själv och andra tipset/utmaningen. Byta däck i snöstorm, byta fläktrem, sätta upp avgassystem som hänger på backen, slanga bensin.... kommer inte på några mer men du gör det säkert. Hur gick det förresten? Fick du bytt remmen?

  SvaraRadera
 2. Och i sådana lägen är det bra att ha en gammal volvo snarare än en modern bil, där remmen kanske dessutom driver de dubbla överliggande kamaxlarna som måste vara i exakt rätt läge, för att inte ventilerna ska krocka med kolvarna...

  Hur gammal volvo har du?Jag har ev några tips att komma med.

  SvaraRadera
 3. Jag har en 940 från 1996. Gott om utrymme under huven för att meka runt i. Men den drar 1,2- 1,3 liter milen. Den är något snällare när det är varmt ute. Men det är onekligen dags att skaffa sig någonting bensinsnålt. Som en disel.

  SvaraRadera