onsdag 23 februari 2011

Dagens goda gärning

Det finns ett kinesiskt ordspråk, ge en man en fisk och han är mätt en dag, lär honom att fiska och han kommer att mätta sig själv för resten av livet. Här i trakterna är det -20 som gäller och jag har lärt 8 killar att värma sig själva. Är man 8-9 år så är det roligt att tälja, och elda. En del av dem har aldrig hållit i en kniv när de kommer till mig. Och tända i spisen hemma, det verkar inte vara någonting de får göra.
Vi har lite olika sätt att närma oss eld, jag och min kollega. Han gillar scoutvatten och i hans grupper går det åt litervis av tändvätska. Men de har alltid stora brasor. Jag är mer det barnen kallar "tråkig". Jag vill att de skall tälja stickor istället. Då tar det lite längre tid att få en brasa att grilla korv på. Men bara lite längre tid. Den här gången var jag dessutom så tråkig att de i sina tändsticksaskar bara fick 10 tändstickor. Men av 8 killar så lyckades 7 få upp eld utan att använda alla. Men jag skall ge några observationer om hur barn kan elda. Oavsett vad man sagt till dem eller visat dem tidigare.

Trots att man fått fart på elden kan man fortsätta att tända tändstickor och kasta i.

En liten eld är ingen eld, finns det ved skall den läggas på, större stockar är ännu bättre.

När man lagt ett par stora stockar i en snöhög och sen försökt få eld på den med en tändsticka och det inte lyckades, då kan man säga "jag kan inte, gör åt mig, jag går till den där elden istället" och sen försöka få eld med de sista nio stickorna.

Men till sist så hade alla fått en lagom stor eld att grilla lite marshmallows på. Och efter att vi åkt lite skoter ville hälften öva på att tända eld igen.

7 kommentarer:

  1. Nu tycker jag allt att du är lite elak mot scouterna, som återfallsscout (nu i form av scoutledare ) har jag aldrig någonsin sett en scout tända eld med tändvätska! Däremot hade vi tävlingar om vem som snabbast kunde få upp en eld varm nog att få vatten med diskmedel att koka över, det fordrar insikt i eldandets konst!

    Bra initiativ i alla fall, tråkigt att det ska behövas...

    SvaraRadera
  2. Scoutvatten? Den var ny, och då har jag ändå varit scout från junior upp till senior och flängt runt på en hel del läger, evenemang och tävlingar i Stockholmsregionen.

    Instämmer med Ylven, och känner igen mig i tävlandet i att koka diskvatten=)

    SvaraRadera
  3. Jag har ju också varit scout och fått lära mig att elda. En kunskap man faktiskt kan glömma om man inte tillämpar den på flera år. Och att tända i en spis är en helt annan sak än att tända en mysbrasa utomhus.
    Scoutvatten kan jag dock tycka har sin plats i packningen. Inte så mycket som en liter men ibland är det bra att ha lite för vansinnigt regniga dagar. Nuförtiden använder jag oftare handsprit för att starta en sur brasa.

    SvaraRadera
  4. Till fruns stora skräck (i början) har jag lärt min nu 5åring att tända både i skogen och inne i kaminen. Nu när han tycker att det är lite kyligt inne frågar han inte ens om det är ok att tända utan gör det bara till pappas stora och stolta förtjusning. Det som inte är förbjudet blir heller inte lika spännande så jag är inte orolig att han kommer orsaka någon skogsbrand.// Robert

    SvaraRadera
  5. Du har missförstått det där med "ge en man en fisk".
    Korrekt lydelse är:
    Ge en man en fisk och han har mat för en dag. Lär en man att fiska och han kommer att sitta i en båt och dricka öl hela dagen.

    SvaraRadera
  6. Robert, frågan är om du inte lärt honom för tidigt. Nu kommer han att tröttna att elda i spisen lagom tills åldern då han får komma hem själv ifrån skolan innan du slutar jobbet. Istället kommer han att åka iväg och "fiska" med Sprithitler.

    SvaraRadera
  7. Så sant säkert kan han tröttna på att elda i kaminen men jag tror och hoppas att han alltid kommer kunna tända en eld. Tänker man efter kanske han tröttnar på allt jag tycker är kul som att jaga och skjuta både gevär och pistol, vandring mm mm, han kanske intresserar sej för läkarkonsten ingenjörskonst, eller något annat högavlönat skit;-)
    //Robert

    SvaraRadera