onsdag 27 maj 2009

Risk- och sårbarhetsanalys

Det finns en hel del risker inbyggda i dagens samhälle. Samtidigt är detta någonting som alltid funnits. Men sårbarheten har sett ut på olika sätt. För hundra år sedan producerade betydligt fler människor mat åt sig själva än idag men samtidigt så kunde du dö av att rispa dig på en rostig spik.
Att göra en risk- och sårbarhetsanalys är därför viktigt, men det är minst lika viktigt att revidera den med jämna mellanrum. Många saker förändras på kort tid, speciellt i en globaliserad värld. En ny bil minskar risken för motorhaveri men du kan inte fixa den med el-tejp och tuggummi. Närbutiken slår igen och helt plötsligt är det sex mil tur och retur för att handla mjölk. Det ekonomiska läget på USA-börsen förändras och helt plötsligt är företaget du arbetar på hotat av nedskärningar för att Ford inte säljer tillräckligt många stadsjeepar.

Många av de risker som uppkommer åtgärdar man undermedvetet. Därför brukar man säga att de som bor på landsbygden är bättre förberedda, men om det är långt till affären så får man se till att ha basvaror hemma, det är ingenting som man behöver tänka på, det går automatiskt.

Min risk och sårbarhetsanalys ser ut som följer:
Strömavbrott.
Vattenavbrott.
Fjärrvärmen slutar levereras.
Brand.
Bilen går sönder under färd.
Någon form av olycka i kollektivtrafik eller på vägen som förhindrar hemfärd från arbetsplatsen.
Pandemi.
Inbrott.
Fyrisån svämmar över.
Olycka med järnvägen.
Generalstrejk.
Haveri i Forsmark.
Invasion.



Att vara medveten om vad som kan hända är första steget. Det andra är att förbereda sig. Men för det måste man veta vad man skall börja med att förbereda sig för. En brand är troligare än att ryssen kommer.
Listan ovanför är ordnat så att de mest troliga riskerna kommer överst följt av de mindre troliga. Framöver skall jag gå in lite mer på mina förberedelser. Under tiden tycker jag att du skall fundera på dina risker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar