torsdag 13 januari 2011

förrådsrotation

Fästmön var ledig idag och städade, bakade och tvättade. Hon har äntligen, sedan vi köpte varmluftsugn, börjat baka med surdeg. Helt fantastiska bröd och hon är så nöjd med resultaten att hon ångrar att hon inte började tidigare. Och hon försöker frälsa alla andra i vår närhet som bakar.
Men det här inlägget handlar ju inte om surdeg utan om förrådsrotation. Och det är just vad jag sysslar med här. Det är nämligen några påsar Oboy har gått åt under julens besök och bullarna, som är de godaste jag ätit, är bakade på torrmjölk och surdeg. Så nu får eventuella besökare hjälpa till med rotationen.

2 kommentarer:

 1. Har inte nappat direkt på surdegsbakningen men har lovat mig själv att ge det en chans. Några tips kring det? vad skall man baka och vad skall man inte baka?

  SvaraRadera
 2. Jag använder recept från boken "Bröd från Brunkebergs bageri" av Heléne Johansson. Rågsurdegen blir finast med stora luftbubblor i. Tricket är mycket att ha en köksvåg och faktiskt väga allt när man väl bakar. Och så tillsätter jag lite torrjäst för säkerhetsskull!
  Mycket salt ska det vara i, mer än vad som känns okej tycker jag. Men brödet kräver liksom det för att det ska smaka så där underbart segt och gott...
  Låt alltid degen jäsa ordentligt när du bakar... det är typ bra att nästan glömma bort det! Jäs i kylskåp om du jäser över natten...
  ja det mycket andra små tips som finns så klart, men hittar ju på lite allt eftersom... lycka till! och köp en trevlig bok med fina bilder så du blir sugen på att sätta igång!

  SvaraRadera