måndag 11 februari 2013

Utvärdering

Jag satt på väg hem från jobbet och skissade lite, som vanligt, på förberedelsenivån och planer. På föräldrapeng blir många förberedelser inte mer än just teorier. Vi bygger inte upp förråden, vi är tacksamma att vi har dem. Men det är ju vad förråden finns till för.
Hur som helst, utgår man från the modern survivalisms fem pelare, vatten, mat, skydd, säkerhet och energi så går det ganska bra att sammanfatta.
Vatten: Okej. Lagom med lager för att bli vattenlös i ett par timmar. Men omringade av snö, en kilometer till närmsta vattentorn och kortare så till närmsta källa. Inget vattenfilter. Och det är tråkigt. Men jag har pratat flera gånger med en man som har erfarenhet av vattenrening i svensk kommun samt både, Afrika, Indien och andra katastrofområden. Så jag skulle kunna komma långt på klorin och kokning. Gäller att ha lite extra hinkar och dunkar liggande.
Mat: Bra. Mat för 30 dagar. Kanske lite mer. Och inte helt enformig. Kanske får bli "mat" till frukost men det har ingen dött av. Men att inte få mat har många dött av...
Skydd: Tak över huvudet har vi. Dessutom tält om det skulle behövas. Och en del skivor som skulle kunna sättas för ett trasigt fönster om det skulle behövas. Det som saknas är alternativ uppvärmning.
Säkerhet: Ja. Grannsamverkan mot brott, belysning, ordentliga lås mm. mm...
Energi: Här är en osäkerhet. Det var länge sedan jag tittade i påsen med batterier. Den väger en del så det är inte helt slut. Och diodlampor drar inte så mycket batteri. Vi har en del stearinljus också och tändstickor. Radio som går på batteri, eller med dynamo. Har ett par dynamoficklampor också men det är ju inte det optimala i en kort kris. Telefonladdare till bilen så har man bara en skvätt bensin går det att ladda den åtskilliga gånger. Har också en del äldre telefoner med fler batterier. Som jag borde ladda på... Kan ju vara bra att ha den med fulla batterier också. Och det var inget egentligt fel på den.

Men vad är en sån här lista om man inte gör någonting mer med den, stämmer av den någon gång? Får stämma av den med hustrun och se vad hon tycker om den...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar