söndag 1 maj 2016

Off-the-grid

Jag läste Urvakens inlägg om Off-the-grid och vi diskuterade lite på Twitter.

Eftersom det är så svårt att formulera längre resonemang på 146 tecken kommer här mina tillägg i ämnet...

Att gå off-grid är för de flesta antagligen ganska meningslöst. Som jag ser det så är det bara nyproduktioner eller riktigt uråldriga platser. Din BugOutLocation, tillflykt, behöver kanske inte vara ansluten till nätet. Kanske är det till och med bättre, ingen fast nätavgift, ingen luftledning för plundrare att följa... Och när väl skiten träffat fläkten så gör det kanske ingenting att du inte har tvättmaskin och microugn.
Och om du flyttar för gått ut i skogen så kanske det är mer ekonomiskt att försöka klara sig utan att dra fram elnät. Jag inbillar mig att det kan bli åtskilliga hundra tusen kronor i kostnader om man bor långt ut i väglöst land. Och om man istället lägger pengarna på en riktig källare, och energisnåla apparater så kanske man kommer undan billigare ändå. Gasolkylskåp till exempel. Du är beroende av att tillföra energi utifrån när du åker och köper gas, men du kan i alla fall flytta gasen i tuber, någonting som el inte riktigt lämpar sig för.
Kanske är det till och med billigare att ha en generator för att toppa upp batteribanker, köra tvättmaskin, dammsugare och elverktyg. Fungerar bra så länge världen är hyfsat normal.

Och nu närmar vi oss pudelns kärna... Det nya normala. Jag tror att vi på sikt kommer att få se dyrare el och mindre el tillgänglig. Ni vet den här kärnkraften som man för länge sedan, innan oljan var på väg att ta slut och inte förstörde miljön, röstade för att lägga ned. Ja, när den inte ersätts så förlorar vi massor av energi. I USA, ett ganska så civiliserat land kan man ändå tycka, så har man haft erfarenheter av det här. Kalifornien hade en energikris för lite drygt 15 år sedan.
Brownouts är till skillnad från blackouts planerade strömavbrott. Man fimpar helt enkelt nätet för en del områden vissa tider på dagen. Det i kombination med smarta elmätare och ett elpris som varierar per timme utifrån förbrukningstoppar leder mig in på det här med batteribackupper.
Alla kan inte leva off-grid. Men om man kan så skall man nog skaffa sig en lösning för strömavbrott som liknar den för off-grid levande. Går strömmen så har de allra flesta människorna, så även jag, några ficklampor och levande ljus. Men vore det inte underbart att bara koppla över sig på nödströmmen? En batteribank som man skulle kunna ladda med solceller eller vindkraft kan faktiskt precis lika gärna laddas med en batteriladdare kopplad till nätet. Och när strömmen går, eller du av ekonomiska anledningar inte vill förbruka lika mycket så drar du bara energin från batterierna. Enklast, ett fritidsbatteri, en batteriladdare och en växelriktare som förvandlar 12 v DC till 230 v AC är vad som behövs. Sen är ett par skarvsladdar och LED-lampor det som behövs så har du belysning i hela huset, möjlighet till att ladda telefon och laptop.
Och det fina i kråksången är att sen, när du har ett par månaders vatten, mat, värme, skydd, toalettpapper och så vidare ordnat, ja då är det bara att köpa en laddregulator och en solpanel så kan du gå off-grid.

2 kommentarer:

  1. När det gäller batteri, är någon typ bättre än andra?

    SvaraRadera
  2. Gelbatterier är att föredra då dom klarar djupurladdningarna bättre.

    SvaraRadera