måndag 4 januari 2010

Hemlöshet och bostadsbubblan

Att leva efter 2012 uppmärksammar att svensk media rapporterar om en fastighetsbubbla som kan vara på uppsegling. Kritiken kommer snabbt, varför bry sig om ifall storföretagen förlorar pengar. Men tänk nu på att de här företagen har anställda. Och vad som händer med de anställda när det går dåligt för företaget, det kan du fråga de Saab-anställda i trollhättan. Och vad som kommer hända med de familjer som tagit ”normalstora” villalån och där bägge familjeförsörjarna kommer att friställas, det kan du läsa om i aftonbladet:
Matte, 48, blev av med jobbet som byggjobbare för snart fem år sedan. Sen försvann lägenheten.

De hemlösa ser mer och mer ut som vanliga Svenssons, säger Mija Bergman från Stadsmissionens härbärge Bostället.

Men hemlösa, de finns bara i Stockholm säger du. De finns i 76 procent av Sveriges kommuner säger Mija.

Dessutom kan man i vår konsumentinriktade kapitalistiska värld dra det hela lite längre. När en fastighetsskötare på ett svenskt fastighetsbolag får lön och handlar en ny platt-tv på mellandagsrean så genererar han skatter och arbete. Biträdet som säljer honom den nya tv-apparaten kan fortsätta att försörja sig och genererar skatteintäkter. På vägen hem från jobbet halkar biträdet då kommunens snöröjningsbudget är tom på grund av vikande skatteintäkter. Men vänta här säger du, både biträdet och fastighetsskötaren betalade ju skatt, hur kommer det sig då att snöröjningsbudgeten är tom?
Jo, de flesta av varorna som såldes på mellandagsrean var gjorda i Kina och andra låglöneländer och de konkurrerade på sant kapitalistiskt maner ut de svenska företagen så att arbetarna istället för att försörja sig själva och fylla på kommunens snöröjningsbudget fick de gå till arbetsförmedlingen. Så kan det gå när du inte handlar svenskt.

Apropå bostadsbubblan och hemlösheten.

4 kommentarer:

  1. Protektionismens flagga ska vi nog tänka oss lite för innan vi vevar för mycket med den. Eftersom Sverige till största delen lever av export (hörde siffran på radion imorses men har glömt av den nu).

    Men eftersom jag jobbar mycket mot Kina så undrar jag själv ofta, vad ska vi göra/tillverka här i Sverige om 20 år? Har inget riktigt bra svar på det. Å andra sidan kanske Kina straffar ut sig själva, att bara producera svinbilliga saker har ju en baksida. Kina kommer få riktigt stora och jobbiga miljöproblem vad det lider.

    SvaraRadera
  2. Apropå de där miljöproblemen Kina "kommer att få": http://www.chinahush.com/2009/10/21/amazing-pictures-pollution-in-china/

    SvaraRadera
  3. Tack för länken Anonym, var precis den jag menade. Dessutom spår ju tex Celente att många kommer sluta köpa "Made in China" och köpa lokalproducerat istället.

    SvaraRadera
  4. Min tanke är inte att straffskatta bort kinesiska produkter. Eller något annat lands heller för den delen. Men jag blir väldigt trött på alla som både vill ha en billig tv och ett jobb. Men du och jag, vi kan göra en skillnad. På samma sätt som att jag alltid handlar svensk mjölk, helst från sju gårdar (sju mjölkbönder kring uppsala) kan vi handla produkter producerade i sverige. Det ger svenskar arbete. Och minskar dessutom utsläppen genom minskade transporter och det faktum att sverige har en något bättre miljölagstiftning än kina.

    SvaraRadera