onsdag 14 juli 2010

Tork

Ett av sommarens projekt var att bygga en tork. Jag ville inte lägga ned alltför mycket pengar på den, snart blir nämligen de små utgifterna lika stora som prislappen på att köpa en tork. Och det här projektet är egentligen en förstudie. Är det roligt nog och värt de pengar det skulle kosta, att köpa en tork eller skulle den bli hyllvärmare bredvid smörgåsjärnet och hamburgergrillen.
Turligt nog hade jag en liten flyttkartong, ett gammalt ugnsgaller som passade utmärkt, en termometer och några grillspett.
Jag började med att sticka in grillspetten så att en hylla för gallret bildades, i mitten av kartongen skymtar termometern. Underst syns den av bottenflikarna där fläkten står.

Här är det första testet, lätt kokta skivade morötter och en delad chili. Just nu är det 30 grader i lägenheten så det fick räcka med en vanlig bordsfläkt. Efter 24 timmar är morötterna väldigt torra och sega. Lyckat försök alltså.

Torkning verkar vara en väldigt bra metod för att bevara ett överskott. Mycket amerikanska resurser på nätet. Nu får det bli lite testande inför en fjällvandring, men om det går bra kan det mycket väl bli en investering i torkningsresurser till nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar