onsdag 27 oktober 2010

boendet

Besiktningen idag visade inte på några fuktskador. Någon silikonsträng som behövde göras om men igenting farligt. Känns väldigt skönt. Nu är det bara godkännande av bostadsrättsföreningen som skall bli färdig. Så har vi tillträde den 15 december eller kanske någon dag tidigare.
Nu ser vi bara fram till flytten. Det är inte helt optimalt att bli tvungen att bo hemifrån ett par nätter i veckan och bara leva för helgen. Speciellt inte om man dessutom jobbar några helger i månaden. Vi ville också få markkänning. Och i Uppsala är ju tendensen att man skall ge sig iväg uppåt. Jag antar att de första två, tre våningarna är nog inte så dumma. Upp ifrån inbrotten men inte så högt upp att det blir problem vid en brand. Men resterande våningar kan omöjligt vara någonting annat än status. Min bror och hans tjej har köpt en lägenhet i ett nyproducerat hus. Där har status ett pris. 100 000 per våning. Huset har sju våningar. Skillnaden på bottenvåningen och högsta våningen är allstå större än vad vårt lån kommer att bli. Min bror skulle för samma summa de köper sin lägenhet, fem rum och kök, köpa tre likadana fyror som vi skall köpa. Och ändå få pengar över för att kunna renovera dem. Men det är som man säger: Det kostar att ligga på topp!

2 kommentarer:

  1. Där ser man hur olika man resonerar. Vi säljer vår villa som finns i ett samhälle vi gillar och har en fördelaktigt boendekostnad, för att vi vill minska vår belåningsgrad.

    Istället för våra 972 kvadratmeter villatomt vill vi skaffa oss ett ställe på landet med betydligt fler kvadratmeter för att kunna bli något så när självförsörjande. Förhoppningsvis kommer belåningsgraden inte att stiga jämfört med nu, med den skillnaden att man med lite mark åtminstone kan producera något av värde.

    Jag är ju av den åsikten att det kommer att bli tuffa tider framöver, att vårt tillväxtbaserade samhälle både måste och kommer byta riktning framöver, handfast tagna i örat av finanskris, energikris och miljökris.

    SvaraRadera
  2. Jo, man resonerar olika. Jag är min familjs svarta får. Min bror har gått från IT-branschen till att jobba inom finansvärlden. Min syster jobbar på resebyrå och hennes fästman importerar båtar. Bägge bor i nyproducerade bostadsrätter. Det passar inte riktigt i deras världsbild att människor skulle sluta handla stora lyxiga båtar som man lånat till eller att man minskar på resandet i och med peak oil.

    SvaraRadera