lördag 6 november 2010

lånandet

Jag borde onekligen skrivit någonting om det här för länge sedan men det har inte blivit av. Jag lyckades åka ifrån laddaren till datorn så det var lite knivigt att skriva någonting.
Vi har i alla fall varit till banken och pratat pengar. Det första upplägget som vår bankkvinna föreslog var utan amorteringsplan... Det säger en del om vad de förväntar sig av unga som tar lån idag. Jag blev förstås upprörd och menade att om man inte amorterar så kan man lika gärna hyra... Det föll i god jord och vi fick några kalkyler där det faktiskt fanns en amorteringsplan.
Men det väcker mycket tankar. Hur skall man dela sitt lån. Låsa räntan och betala för säkerheten. Eller ha rörlig ränta och kunna amortera lite extra. Det verkar dessutom som att alla man pratar med har olika idéer.
Konstaterade att vi blivit väldigt vuxna. När vi hade vänner övernattande en helg och vi blev att prata elpris. Det är vuxenpoäng på det.

2 kommentarer:

  1. Välkommen till vuxenvärlden :)

    En sak jag inte tänkte på när vi tog våra lån var att matcha pantbrevens storlek med lånens storlek. Nu har vi delat lånet i 3 delar, (5år, 3år och 3 månaders) Men pantbreven är bara i 2 delar. Detta gjorde det i princip omöjligt att flytta en del av lånet till ex JAK-banken =( Jag tror att om man matchar pantbrev mot lån så kan det gå väldigt smidigt att flytta en del av lånet. Och angående elpris så kan inte survivalisten ha något annat än fast pris imho. Egen bloggpost följer snart, annars läs Cornus inlägg:)

    SvaraRadera
  2. Om ni har obunden ränta så måste ni ha höjd ekonomiskt för att klara chockräntor under åtminstone en kortare tid. Å andra sidan så leder ju ett snabbare amorterande till att ni får mindre lån att utsättas för chockränta på.
    Fortsätt spara pengar utanför amorteringarna.

    SvaraRadera