söndag 16 augusti 2009

Svinig grisuppfödning

Svenska grisar har det inte helt lätt. Men de har det betydligt lättare än de danska grisarna. Så mycket vet antagligen de flesta redan om, men det är svårt att bestämma över plånboken. Svensk närproducerad fläskkotlett kostade häromdagen 139 kronor kilot på den lokala handlaren. Den danska fläskfilén kostade 69 kronor.
Men att kalla sig survivalist och inte stödja sina grannar rimmar illa i min mun. Det blir nämligen slut på billigt danskt griskött om någonting världsomvälvande skulle ske. Detsamma gäller väldigt många varor som inte din granne producerar. Därför ligger det i ditt intresse att din granne odlar idag.
Dagens Nyheter har en artikel om grishållning idag som var bra.

De nämnde även i en krönika om bajs om hur mycket avföringspartiklar människor som lever med bristfällig sanitet får i sig om dagen. I genomsnitt tio gram…Det motsvarar en tesked. Och partiklarna, bakterierna, virusen och parasiterna i den här avföringen står för många dödsfall i de här delarna av världen. Att bara sila vattnet genom tyg eller något form av filter innan man dricker minskar dödligheten.
Tänk på det när ni är ute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar