fredag 30 november 2012

Gästinlägg: Min man är en prepper och jag är ett pretto...

Hej, min man är en prepper och jag är ett pretto... vi är en typiskt bra kombination!

Idag vräker snön ner över vår stad och det är inte så mycket att göra förutom att stanna inne... och baka matbröd, laga mat, koka glögg och förbereda kakor till sonens stora dopkalas...
En sån himla tur att min man är en prepper! Redan på förmiddagen tog vetemjölet slut, trodde jag. Men min man hade så klart ett lager med mjöl hemma som han gömt för mig (så det inte skulle användas slut på i onödan). Jag börjar sakta lära mig uttrycket "one is none, two is one..." när vi handlar och idag är jag extra glad över att inte behöva gå ut och kompletteringshandla något så grundläggande som vetemjöl!
På kyrkans Öppna förskola i onsdags blev det tydligt att jag är ett pretto... Jag anade nog förut att jag var annorlunda som älskar att dona i köket och koka långkok på lamm som kommer från våra vänners djur... Men ibland så glömmer jag bort mig och nämnde i förbifarten att vi skulle gå hem och baka lite bröd för vi tog det sista till frukosten...Mina vänner runt bordet såg helt oförstående ut; baka bröd? En av dem berättade att hon aldrig hade bakat bröd! Jag blev helt chockad!
Dels så smakar köpebröd inte så gott, det innehåller ofta skumma saker som inte borde ingå, det har stressats fram på fabrik, saknar kärlek och är dessutom skitdyrt!
Vi gav dem ett basrecept som vi ofta utgår från när vi inte har tid eller ork att baka något speciellt. Busenkelt tyckte vi:

5 dl vatten
1 msk honung
1 msk flingsalt
2 msk olja
vetemjöl (eller det mjöl man har hemma) tills det blir en bra konsistens (gärna lite lösare än man tror)
1 pkt jäst

Smula jästen i en bunke, tillsätt honung, flingsalt, olja och vatten. Om du använder hushållsassistent behöver du inte ha fingervarmt vatten, det funkar med kallt, annars värmer du  vattnet till fingervarmt. Ha sen i mjöl tills lagom konsistens och låt maskinen gå i 10 min eller arbeta degen för hand i 15 min. Låt jäsa 45 min och forma sen lagom stora bullar, låt jäsa övertäckta på plåten en stund till. Grädda i 225 grader tills de är klara. Mums! 

Det är ju hur enkelt som helst! Mina vänner tittade på mig som om jag vore ett ufo...
Men när krisen-kriget-katastrofen (eller som idag snöstormen) kommer... då tar brödet i affären slut fort... och medan dom är hungriga äter vi nygräddade frallor! 

För min man är en prepper! och tack vare det, kan jag vara ett pretto!

1 kommentar:

  1. Ett av det viktigaste blogginläggen i den svenska prepper-bloggosfären någonsin, tummen upp!

    För övrigt känner jag av det där med pretto. Man nämner egenodlade grönsaker, hembakt eller helgens campingutflykt med dagisbarnet och man får ett positivt bemötande (sådant är omöjligt för svenskar att öppet ogilla) som vilar på en solid grund av nedlåtande förakt. Jag har alltid skakat av mig den känslan, tror den beror på avundsjuka.

    SvaraRadera