lördag 19 mars 2011

Att ha möjlighet att välja.

Just nu gör jag en ordentlig försämring av mina förberedelser i syfte att längre fram vara bättre förberedd. Jag tömmer mina förråd sakta men säkert för att underlätta en flytt. Jag har lyckats få ett jobb inom min utbildning på heltid över en längre tid. I nuläget sitter jag på en osäker deltid efter en längre tid som arbetslös. Detta kommer betyda ett relativt stort lyft för mig rent ekonomiskt. Mina möjlighet till lagring och pryl-inköp ökar på sikt :D Och jag kan ge CSN mer av mina pengar!

Jag har snart fullbordat min klassresa, i fel riktning ;) Från ett välbetalt högstatusjobb jag hatade till ett underbetalt lågstatusjubb jag älskar! Och det kostade mig bara lite mer än 160.000 i studieskulder och ca 4 år av inkomstbortfall, men vad gör man inte för att följa sina drömmar :)

tråd från Swedish Survivalist

Det är underligt hur vi väljer att prioritera. Jag har två syskon. Vi har fått en ganska så liknande uppfostran. Det är många 10 och 7 år mellan oss så en del har förändrats. Min bror fick en C64. Jag fick en 486.
Min bror har en högskoleexamen. Jag har en folkhögskoleexamen. Min syster har ingen examen. Min bror är delägare i sitt företag och tjänar 50+ tusen kronor i månaden. Min syster har en kille som driver egen firma och tjänar säkerligen 40+ tusen kronor i månaden. Jag känner mig inte så särdeles välbetald i skuggan av dessa gigantiska löner.
Min bror kör en ny Audi kombi, kostnad 350 000?. Min systers kille kör en ny BMW kombi, vad kan en sådan kosta? 200 000? 300 000?. Jag kör en volvo 940 från 96. Jag har fått den av min pappa.
Min bror bor i centrala Uppsala. De flyttar från sin nuvarande lägenhet, som de flyttade in i när den var nyproducerad, till en nybyggd lägenhet. Jag vet faktiskt inte om de betalade 3,5 miljoner för lägenheten eller om lånet låg på 3,5 miljoner.
Min syster bor i Västerås i en nyproducerad lägenhet. Jag vet inte vad den kostar. Men jag vet att de successivt har ökat belåningen för att föra in kapital i hennes killes företag. Han säljer båtar. Stora båtar...
Vi har köpt ett radhus. Vi prutade... Vår bank blev imponerade av vår amorteringstakt. Faktum är att den kortaste tiden man kunde lägga upp ett lån på var 5 år och inte 3 som vi ville ha. Vi satsar på att vara skuldfria innan vi går i pension.
Mina brorsbarn har sett mer av världen än vad jag har gjort. Bali, Thailand, LA... Min syster åker på weekend till Kina och New York. Hon spenderade sin födelsedag på Burj al arab. Jag har varit på bilsemester till Kiruna. Vi bodde i tält.
Jag är en neosurvivalist, de är BLT.

Och vad har det här med en omvänd klassresa att göra då?
Jo min syster har fått ett missfall. Hemskt... Hemskare är att hon varit tvungen att åka till våra föräldrar eftersom hennes kille inte är hemma. Jag tror att han inte har råd med det. Jag tror att de satt sig i en så hemsk situation att världen rasar om han skulle ta en veckas semester. Jag tror att det är helt åt helvete prioriterat. Tänk om de istället valt att gå ner i status, skitit i att kryssa med royal carribean och köpt en bostadsrätt i Köping, eller Gud förbjude, hyrt en bostad. Han kunde jobbat halvtid och de skulle fortfarande klarat sig helt fantastiskt- Ingen ny bil men tid för varandra.

Tänk om fler vågade vara som dig jojjenda.

1 kommentar:

  1. Wow, blir alltid lika fascinerad över folk som sätter sig i en sån sits som din syster, har flera personer i min närhet som sitter i samma sits.

    Vi har nyligen köpt ett radhus, i Västerås faktiskt, men har en hyfsat hög amorteringstakt (50 år just nu). Vi har även räknat på worst-case-scenario, dvs att bägge går arbetslösa/sjukskrivna och vi kommer fortfarande klara av alla utgifter, även med en avsevärt högre ränta.

    Så grattis får jag väl lov att säga =)

    SvaraRadera