onsdag 16 mars 2011

Lärdomar av Nordafrika och Japan

Blott Sverige svenska preppers har fick mig att fundera lite på vad för lärdomar jag dragit av mediarapporteringen ifrån Nordafrika och Japan.

* Att köpa mat när en katastrof slagit till är för sent. I Japan gapar hyllorna tomma på ris, konserver och en del andra varor, toalettpapper, munskydd... Det gäller helt enkelt att fylla på medan hyllorna fylls på.

* Att ha mat lagrad är inte automatisk framgång. Jag hörde en intervju med en egyptisk kvinna vid libyska gränsen, hon berättade om att hon och hennes man lagrat mat men att den tagit slut och att de därför varit tvungen att ge sig iväg. Därför är det viktigt att ha en tillflykt och en plan för att ta sig dit.

* Räkna med att det kommer att gå åt skogen under de värsta möjliga förutsättningarna och att du inte kommer att få någon hjälp av utomstående. Japanerna fryser nu i skolsalar och myndighetsbyggnader i väntan på att man skall importera 350 000 modulhus i trä ifrån norra Sverige. Så var i alla fall rapporteringen på lokala nyheterna. Cornucopia är obligatorisk läsning här. Fick för övrigt hans bok tidigare i veckan.

* Ha en GOS/BOB (greppa och spring/bug out bag) packad och stående på sin bestämda plats. Även om du bor på din tillflykt. Att stanna och slåss mot en skogsbrand eller radioaktiva utsläpp är svårt.

* Ha en tillflykt. Om det så bara är ett syskon, en förälder eller en kamrat som du pratat med innan. "Om det blir översvämningar så kan vi vi få komma till er med barna och sova på soffan så kan ni få komma till oss om skogen börjar brinna"

Jag har nog missat massor, några förslag?

edit. Har tänkt lite till. Lade på några punkter.

1 kommentar:

  1. Greppa och spring, där har vi det svenska uttrycket... Nu samlar vi oss och gör det till ett vedertaget uttryck!

    SvaraRadera