tisdag 24 januari 2012

Prepping som prylsport

Survivalism blir lätt en prylsport, det vet vi nog alla och har man dessutom lite andra hobbies så kan önskelistan lätt bli ganska så lång. Och jag måste erkänna att en del saker mest blir bänkvärmare här hemma. Som min gasbrännare av märket primus som jag fick i födelsedagspresent förrförra året. I ärlighetens namn så har vi inte varit på campingsemester eller upplevt ett bug-in scenario sedan dess så det är kanske inte helt konstigt.
Men att vi bara använt köttkvarnen, som vi fick i bröllopspresent för ett halvår sedan, en gång är ju skämmigt. Pastamaskinen är flitigt använd dock.
Då blir jag att fundera, behöver jag verkligen en handvevad spannmålskvarn att ha i köket? Jag som har bakat exakt *0 matbröd i mitt liv. Men min hustru bakar ju matbröd kanske två gånger i veckan och bullar eller kaffebröd en gång. Inte sällan på surdeg vars liv det är min uppgift att upprätthålla.
Men det känns liksom dumt att lägga ett par tusen kronor på någonting som riskerar att stå och damma i ett skåp i väntan på den där ekonomiska kollapsen då det blir svårt att få tag på en spannmålskvarn. Eller så blir de hemskt billiga då de kommer att byggas och säljas i varenda verkstad runtom i Sverige.
Och sammtidigt känns det som bortkastade pengar att köpa ett vattenfilter som skulle skydda mot ett reellt hot, cryptosporidium, som verka slå till överallt och hela tiden. Ja, ett vattenfilte skyddar föståss mot många fler risker med vatten än crypto.
Människan är en komplex varelse. Jag är dock glad över att jag känner ett inre motstånd mot att köpa en årsförbrukning MRE, taggtråd och en Hummvee, bara utifall att ( jag antar att jag kommer att få äta upp den här bloggposten OM zombierna anfaller) det hade blivit lite för mycket foliehatt för mig annars. Men ibland känner jag ett stygn av avundsjuka mot dem som nog inte har samma spardiciplin som den här familjen utan istället köper det som faller dem in...

*Då räknas inte allt bröd jag bakat på jobbet, glöhupper, ett antal tunnbröd i bagarstugan och gräddningen av knäckebröd här hemma som är min uppgift.

Jag passar på att länka till bloggposten "hur får jag råd att spara" hos swedish prepper.

2 kommentarer:

 1. En handvevad kvarn eller ett vattenfilter tar ju så lite plats och håller så länge, det mesta av de andra grejerna med! Om du har råd att köpa det nu så gör det, de lär inte kosta mindre imorgon med tanke på inflationen.
  Verktyg & utrustning förlorar inte värde (även om det blir utdaterat fungerar det), pengar förlorar värde!

  Kanske behöver du det inte under din livstid (hopas,hoppas), men dina barn eller barnbarn kanske gör det!

  Vad kostar ett vattenfilter, en kvarn eller ett nödkök när det behövs? Betydligt mer än nu!
  Även om det är kuriosa när barnen/barnbarnen får det(från mor eller farfar) så är det överlevnadsutrustning när det inte längre går att få tag i!

  Vi har idag möjlighet att köpa ganska avancerad utrustning som håller i generationer relativt billigt, det kallar jag investering!


  Släng inte sakerna, packa undan dem tills de behövs... av dig eller någon annan: J

  SvaraRadera
 2. Att ärva survivalprylar, det är som med förrådet av kronans leverpastej jag kommer att ärva av farsan.

  Problemet när man inte är gjord av pengar är ju att allting blir prioriteringar. Och det är så lätt att stoppa 500 kronor på sparkontot. Inte fullt lika lätt att lägga dem på saker som jag hittils klarat mig utan.
  Innan jag köper någonting ställer jag mig frågan, "jag har klarat mig utan den här spannmålskvarnen hela livet. Behöver jag verkligen ha den för min överlevnad."
  Kanske lättare att tillämpa på en PMS-radio än ett vattenfilter. Men du förstår att jag nog varit smålänning i ett tidigare liv.

  SvaraRadera