torsdag 31 december 2009
nytt år, nya möjligheter
Vi får se vad det nya året har med sig.
måndag 28 december 2009
interesting times magazine
fredag 25 december 2009
"Hyll-liv"
Julens efterrättstradition här hos mina föräldrar är ju min fars julefrukter. Det vill säga konserverad frukt. Ibland är det bra år, då får man tre olika sorters konservburkar. I år var det ett mindre bra år. Vi öppnade nämligen en enorm (!) burk med ananasringar. Vi kommer att få äta det till nyårsafton.
onsdag 23 december 2009
Ett stort steg i rätt riktning
Det är trevligt, vi dricker glögg och pratar. Vi kommer in på jordbruk och det visar sig att våra vänner, eller i alla fall mannen i förhållandet, har fått upp ögonen för att oljan i världen kommer att ta slut förr snarare än senare. Min fästmö berättar då om vårt välfyllda skafferi och om hur jag arbetar för att bygga upp ett lager för just sådana oförutsedda händelser. De följande två timmarna tar männen över samtalsutrymmet helt. Vi börjar prata om det mesta survivalist- och självförsörjarrelaterat.
Och oavsett hur foliehattiga vi kan verka så är det inte helt dumt att ha en väska packad med lite kläder, kontanter och digitala kopior på familjealbumet. De kände ju någon som räddat sig ut ur ett brinnande hus utan mer än bara kalsongerna på kroppen kvar. Och egentligen skulle man ju kunna ställa den i laggården eller i lillstugan. Alla hus brinner ju förhoppningsvis inte ner på en gång.
Jag måste ha ordnat så att vi är väl förberedda för han säger att jag mer och mer börjar vara en idol för honom. Jag som har sett han som en av mina stora förebilder när det gäller förberedelse. Men man kan lära sig av varandra. Och vi fick en inbjudan att packa våra saker och komma när helvetet brakar lös. Och en väldigt löst flygande tanke om en av granngårdarna yttrades i alla fall.
Innan vi går hem frågar han mig ”finns det fler som oss?” Och svaret är ju förståss; Ja, fler än du tror.
tisdag 22 december 2009
Senvägar till jobbet
måndag 21 december 2009
Dåliga bilnyheter (absolut ingenting om saab)
En trevlig överraskning så här till jul.
Konstaterade också under det ymniga snöfallet att jag inte bättrat på bilens vinterförberedelser. De är sämre än vanligt faktiskt då bäst före datumet har gått ut på mina ljusstavar. Har ju både kniv, kalorier och eld i ryggsäcken men eftersom det blir ganska så mycket bilfärder i jul borde jag nog plocka om lite. Antagligen plocka ihop en GHB för julhelgens äventyr. Spritköket gör sig ju bättre i kofferten än i den tomma lägenheten. Ja, jag skall nog faktiskt gå och plocka fram några filtar redan nu.
Be att det inte sker på vintern.
Markus evangelium 13:18
torsdag 17 december 2009
Skaffel

onsdag 16 december 2009
Fikonmarmelad
Men det är ju väldigt roligt. Och man känner sig väldigt uppskattad så här efter julavslutningar. Föräldrar har ju också en tendens att tacka för terminen med en liten gåva. Inte nödvändigt men väldigt trevligt! Hittills har jag fått sju sorters kakor, torkade trattkantareller och färska ägg från någons hönor.

torsdag 10 december 2009
En historia från Tadzjikistan
fredag 4 december 2009
Urban Kärrmark på energimyndigheten tycker att det inte behövs någon nationell plan för var Sverige ska få sin olja ifrån i framtiden. Det kommer oljebolagen och marknaden lösa av sig självt menar de.
Om jag inte missminner mig så var hans formulering ungefär någonting så här:
Att Sverige skall få 90 procent av sin olja ifrån Ryssland är inget problem, de som tycker det är bara bakåtsträvare som är rädda för ryssen Och om Ryssland skulle använda sin olja för politiska påtryckningar, ja då får vi köpa vår olja av någon annan.
Smärtsamt börjar det gå upp för mig att var och en får klara sig själv i den oljelösa framtiden. Det känns på något vis väldigt nymoderatigt.
Och det är så väldigt mycket svårare att ställa om sig på en värld så fundamentalt annorlunda än att stoppa ett par konservburkar i matkällaren för att ha i händelse av att en strejk ställer till det för just-in-time mataffären.
torsdag 3 december 2009
Lugnare dag

Hörde också ett bra program på p1 om Knivsta kommuns arbete för att göra sig kvitt sitt oljeberoende.
Under veckorna som gått har jag lärt känna mig själv lite mer. Jag har arbetat tills jag fick värk i huvud och nacke som höll i sig i två dagar efter det att jag lugnat ner mig. Men det är mycket att stå i inför julen när man som jag jobbar i Jesus-branschen.
Och ordet blev människa och bodde bland oss
Johannes evangelium 1:14
fredag 20 november 2009
Matosäkerhet i USA
torsdag 19 november 2009
Vaccin
Det gäller att kunna reda sig själv.
torsdag 12 november 2009
Ångesthantering
Beroende på vad man har för grundförutsättningar så kan man reagera olika. Vi bor i en hyrd lägenhet vilket är både bra och dåligt. Det bra är att vi kan ge oss av efter tre månaders uppsägningstid. Dåligt då den inte går att sälja för generera kapital. Samtidigt har vi inte investerat massor av pengar i ett par kubikmeter luft som kan sjunka i värde som en sten när alla vill fly staden.
Men som det är nu har vi ingen fast egendom. Mina farföräldrar hade en liten bondgård. Jag kan inte minnas att den brukades men farfar och farmor hade två hästar och en grålle när jag var barn. Han var också delägare i en bondsåg och hade skogsmark att bruka på vintern. Nu är gården en av mina farbröders.
Min svärfars pappa var bonde och senare målare. De hade djur fram till 60-talet. Djur som man under sommaren flyttade till sommarbetet och sommarhuset. Ett sommarhus som fortfarande finns i familjens ägo. Tillsammans med en del skogsmark. Och en hel del av jordbruksmaskinerna finns kvar även om man nuförtiden bara slåttrar ängen och odlar lite potatis.
Så vi kommer nog inte att svälta ihjäl även om det blir en plötslig oljekris.
Men vi har lite olika inställningar just nu. Min fästmö kan tänka sig att köpa ett stort hus på bilpendlingsavstånd ifrån Uppsala. Vilket är en förbättring från stor lägenhet i något av nybyggena. Hon tycker att jag är lite knäpp som vill ”bli storbonde”. Och som inte kan någonting om jordbruk, eller maskiner. Men det är svårt att lära sig sådant i en lägenhet. All kunskap kan man inte läsa sig till. Jag har ju dessutom inte några ambitioner att bli storbonde men jag vill kunna ställa mat på bordet åt min familj.
Men just nu läser hon Blåsta av Gustav Fridolin. Det hon läst högt ur den än så länge, hon har läst i 20 minuter, säger att den är en ögonöppnare. En ögonöppnare om hur välståndet som byggts upp under 1900-talet börjat avvecklas under 90-talet. Och en sådan samhällsutveckling tillsammans med vetskapen om framtidens energisituation tror jag att det kommer få henne på andra tankar. Och hon kommer att läsa Lindstedt. Om jag så måste läsa den för henne som godnattsaga.
Vad jag skall göra nu är att skaffa mig ett gäng ordentliga odlingsböcker, tips mottages tacksamt, och börja skissa på hur mycket mark som egentligen kommer att behövas. Samt anmäla mig som praktikant hos en kamrat som har jordbruk…
onsdag 11 november 2009
Ångest
I det här fallet var det mat jag konsumerade. Tio kilo mjöl, några liter olivolja, ett par kilo salt, ett kilo socker och tjugotalet konserver. En god påfyllnad i mobförrådet.

Men jag har också gjort det som goda medborgare inte skall göra, nämligen tänkt. Att bo i en lägenhet är en förlustaffär. Den kostar flera tusen i månaden och genererar enbart tak över huvudet.
En lägenhet ger inget småskaligt jordbruk. Ja, om du inte bryter upp parketten och odlar potatis förståss, men det känns inte helt aktuellt. Nej istället vore det bättre att, medan priserna är relativt låga och det finns ett överskott på mat och jordbruksmark. För nog finns det gott om jordbruksmark. Överallt ser man bostadsområden och affärsområden som växer upp där det tidigare plöjts och skördats.
Men ännu finns det avfolkningsbygder på under två timmars bilresa ifrån storstaden. Och innan 2015 borde en mindre egendom kunnat inhandlats. Om inte annat så som sommarhus tills den kommer att behövas.
måndag 9 november 2009
Löping
Min fästmö nämnde så där i förbifarten vid middagsbordet att hon inte skulle ha alltför mycket emot att bo i kollektiv igen. Vi utgjorde kärnan av ett sorts kollektiv i studentkorridoren under studietiden. Och med rätt människor omkring sig blir det mesta lite lättare.
fredag 6 november 2009
Inköpslista
Jag återger den som den står skriven:
Choklad
O´boypåsar
Vetemjöl
Rågsikt
Majs
Stora vita bönor
Tamponger
Havregryn
Matolja
Salt (man vill ju inte ha det som i Jerichos grannstad)
Fizzyflaskor
Vin
Själv har jag lagt till följande:
Torrmjölk
Socker
Mandarinklyftor
Persikor
Päron
Ananas
Bulgur
Kronärtskocksbottnar
Oliver
Kakao
Ris
Linser
Kaffe
Tonfiskkonserv
Vita bönor i tomatsås
Knäckebröd
pasta
Havrebas (samma funktion som grädde men lång hållbarhet i rumstemperatur)
Savetter (Begränsade tvättmöjligheter)
Engångstallrikar och bestick (du vill inte diska på det lilla vatten du har)
Stearinljus
Tändstickor
Rödsprit
Toalettpapper
Så nu är det bara för mig att trycka på skriv ut och ta med mig inköpslistan till affären nästa gång det är storhandling.
Nya inköp

Jag var på rusta idag för att handla åt en släkting. Men det hon skulle ha var slutsålt så istället gick jag runt och plockade på mig lite bra-att-ha-saker:
Två små diodlampor för 10 kronor styck.
En bågfil för 39 kronor.
16 sterila servetter för 15 kronor.
Och till sist en första hjälpen-ask för 25 kronor. Det var ett icke imponerande innehåll, 4 sårtvättare, 15 plåster och det mest spännande; 2 sterila nålar. Jag köpte den mest för att asken går att fylla upp. Jag har saknat ett vettigt första hjälpen-kit i väskan sen jag gick i fjällen. Kanske skall passa på att fylla det redan nu. Skjut inte upp till morgondagen…
torsdag 5 november 2009
Bilstereo
Nu behöver jag bara bemästra betongborrandet så kan jag vara riktigt nöjd med mig själv.
Min fästmö har återigen blivit imponerad över vad vi faktiskt har i förråden. Men hon tyckte det saknades socker. Och har gjort slut på 6 förpackningar mjöl på kanske två månader. Så det är dags att fylla på igen.
tisdag 27 oktober 2009
Cykel
Jag skyller det hela på att min hylsnyckelsats bara går upp till 15 mm och att skiftnyckel inte var ett tillräckligt bra substitut. Jag skulle också kunna skylla på att det är en kinesisk cykel, men det skulle inte rättfärdiga ett inköp av en hylsnyckelsats.
Skall åka bort ett par dagar så det blir fortsatt sporadiska uppdateringar här. Men jag kanske lägger upp någonting om brasilians bibelläsning…
söndag 18 oktober 2009
Nittonde söndagen efter trefaldighet
För mig finns inget behov av att bygga en ark. Herren lovar nämligen att han aldrig mer skall dränka jorden och sänder regnbågen som ett tecken på sitt förbund med oss. Men att lägga upp förråd av all slags föda, det är nog ingen dum idé. Josefs tydande av Faraos dröm är uppbygglig läsning för alla survivalister: 1 mosebok 41:15-36
Farao drömmer om sju goda år då han skall samla in av överflödet för de efterföljande sju hungersnödsåren.
Och Herren kände den blidkande lukten, och han sade till sig själv: "Aldrig mer skall min förbannelse drabba marken för människans skull, för att hon alltifrån ungdomen har ett ont uppsåt. Jag skall aldrig mer förgöra allt levande, så som jag nu har gjort.
Så länge jorden består
skall sådd och skörd, köld och värme,
sommar och vinter, dag och natt
aldrig upphöra att skifta.
1 mosebok 8:21-22
lördag 17 oktober 2009
Mycket annat
Jag skall ut i skogen imorgon med en kompis.
Jag har en till kamrat som är intresserad av att förbereda sig. Så pass mycket att hon är beredd att placera ett lager av mat här. Det känns bra.
Börjar se hur man kan få det bästa av två världar också. En liten övernattningslägenhet i Uppsala och en mindre gård i Gästrikland. Inte en vansinnig investering och plan.
tisdag 13 oktober 2009
Google Flu Trends
Surdeg
Min fästmö blev lite intresserad av den. Hon ville baka någonting av den i helgen. Det är både bra och dåligt. Det dåliga är att jag inte får baka någonting av den. Men jag har heller aldrig bakat ett matbröd. Men det bra är att hon är bra på att baka och att jag kommer få gott bröd i helgen och nästa vecka.
I sju dagar skall ni äta osyrat bröd. Redan den första dagen skall ni skaffa bort all surdeg ur era hus, ty var och en som äter något syrat bröd från den första till den sjunde dagen skall utstötas ur Israel.
2 mosebok 12:15
måndag 12 oktober 2009
Mycket
Det är väldigt mycket på jobbet och i livet just nu. Nästkommande månad jobbar jag alla helger. Löjligt…
Satte en surdeg idag. Vi får se om den börjar leva. Förra gången blev den lite väl sur tror jag. Luktade mer lacknafta än yoghurt.

Ett glatt nytt fynd på Internet är Ylvens blogg. Tack överlevare för det.
Plockat ned trattkantarellerna i en burk som får bo bredvid champinjonerna. Det är löjligt hur mycket de krymper ned. Och hur lite ledigt man tar sig. Men jag säger som jag brukar: Nästa höst skall jag gå ut i skogen mer.
Haha…
Om någon har ett bra knep för hur man beter sig med ledighet skulle jag bli tacksam om denne delade med sig.

Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
2 mosebok 20:8
söndag 4 oktober 2009
Allierade
Det blir bra, att ha någon att bolla tankar och idéer med. Vi skall inte till samma BOL men i händelse av en mindre katastrof i Uppsala kan vi vara resurser för varandra. Och framför allt i träningen och planeringen inför.
Jag skall ta och ringa honom i veckan och se om vi inte skall åka iväg och köpa en BOB åt honom. Det kan vara en bra start.
onsdag 30 september 2009
Vinterstädning

Jag och fästmön var och gjorde vinter i sommarstugan. Ställa in gasen, ta bort lite matvaror så inte mössen har någon anledning att komma in. Passade på att gå en kort tur i skogen. Plockade trattkantareller. Inte så många men de går att torka och äta i vinter ändå. Jag gick ut i svärfars vedbod också och tog två påsar med björkved. För som svärfars far sa; ”den som har ved är inte rik, men den som inte har ved är fattig”. Och även om vi varken har vedspis eller panna så är det väldigt tråkigt att inte kunna gå ut och grilla en korv och koka lite kaffe.

torsdag 24 september 2009
Ryggsäck och annat

Min fästmö var på möte i Stockholm här i veckan. Hon lyckades med konststycket att åka iväg med en plånbok utan vare sig kontokort, legitimation eller kontanter. Hon hade en femma i plånboken men det ger inte mycket kaffe på centralstationen. Hon hade tur och jag var fortfarande hemma så när hon ringde kunde jag boka en hemresa åt henne. Men jag gömde en hundring åt henne när hon kom hem. Själv har jag alltid några nöd-sedlar i ett fack bakom körkort.
Vi har en kamrat som studerar här i Uppsala. Hon bor i en Stockholmsförort och upptäcker ibland när hon är här att det är lite sent och at det är lättare att sova kvar. Problemet med henne är att hon inte så ofta förbereder sig för att sova kvar. Åtskilliga gånger har jag tjatat på henne att hon skall lämna kvar lite kläder och hygienartiklar i en garderob här och varje gång säger hon att det är en bra idé. Det återstår att se när hon får tummen ur och kommer med sin väska.
tisdag 22 september 2009
Dagens förberedelser.
Kompenserade när jag kom hem vid halv sju. Slängde på mig BOBen, konstaterade att den var tyngre än jag trodde men inte alls tung, och gick en stund innan jag åt middag. Det får räknas till dagens förberedelser. Och imorgon skall jag ta en timmes promenad innan frukost. Skall gå med min fästmö till tåget.
måndag 21 september 2009
Tummen ur
Vad som hände var i alla fall att vi helt plötsligt var tvungna att bära ner kängor, gummistövlar och sådana saker i förrådet. Och då passade jag på att plocka om lite ibland maten och utrustningen. Konstaterade att det är ett litet men välblandat förråd. Det är inte bara kolhydrater utan också proteiner och fett. Men som sagt var inte så mycket. Men med nya lönen så går det att åtgärda.
Men de saker som åtgärdat är att det äntligen finns taklampor i alla rum. Ett år efter att vi flyttat in. Och nu när den primära ljuskällan är ordnad kan man äntligen börja arbeta med den sekundära.
Det har dessutom blivit mycket handlat de senaste dagarna. Men mer om det på annan plats.
fredag 18 september 2009
buff
tisdag 8 september 2009
Stiltje
Men vissa saker har hänt. Har fått två stycken säkerhetsväskor, sådana där man har på magen under kläderna, att fylla med den viktigaste utrustningen i BOBen.
Har handlat lite utrustning, en kartong med tomatkross, mycket mjöl och sådana varor. Provat sovsäcken i september, bästa säsongen för min sovsäck visade det sig.
Men det bästa är att min fästmö inte är orolig för svininfluensan. Hon tycker att vi är förberedda och att hon vet vad hon skall göra för att hålla sig frisk. Men se på survivors vågar hon inte riktigt.
söndag 23 augusti 2009
Den nya influensan. Nyttig?
Jag tror inte riktigt på det. Däremot ser jag influensan som nyttig. Sverige har inte varit i krig på 200 år och senast det var en ordentlig riksomfattande kris var för 50 år sedan. Men nu kan vi studera hur samhället hanterar en stor kris. De miljöer jag rör mig i är överlag välförberedda. Det bådar gott.
torsdag 20 augusti 2009

Vi har också handsprit överallt och instruktioner för hur du använder handspriten. Först handflator, sedan handryggen, mellan fingrarna, tummar och naglar. Det känns väldigt skönt.
En av mina kollegor som också är ny har dessutom snabbkaffe i portföljen. Det är lite survivalist-vibbar på det.
Bara ett problem. Jag måste åka med på personalresa till Frankrike.
söndag 16 augusti 2009
Svinig grisuppfödning
Men att kalla sig survivalist och inte stödja sina grannar rimmar illa i min mun. Det blir nämligen slut på billigt danskt griskött om någonting världsomvälvande skulle ske. Detsamma gäller väldigt många varor som inte din granne producerar. Därför ligger det i ditt intresse att din granne odlar idag.
Dagens Nyheter har en artikel om grishållning idag som var bra.
De nämnde även i en krönika om bajs om hur mycket avföringspartiklar människor som lever med bristfällig sanitet får i sig om dagen. I genomsnitt tio gram…Det motsvarar en tesked. Och partiklarna, bakterierna, virusen och parasiterna i den här avföringen står för många dödsfall i de här delarna av världen. Att bara sila vattnet genom tyg eller något form av filter innan man dricker minskar dödligheten.
Tänk på det när ni är ute.
fredag 14 augusti 2009
Trötthet och regn
Men fantastiska Gudstjänster får en att tro på världen. Åtminstone ett tag till.
Låter på aftonbladet som att det skulle kunna bli obehagligt väder, åtminstone i sydvästra Sverige. Märkte inte av någonting annat än spöregn igår utanför Uppsala. Men det kan vara värt att inventera förrådet ändå.
Vatten.
Värmeljus.
Sovsäck.
Spritkök.
Bränsle.
Mat.
Batteridriven radio.
Ficklampa.
Jag tror att vi klarar oss genom den här ”stormen” också.
torsdag 6 augusti 2009
Men där kommer problemet, min fästmö menar att så länge som man inte har matta i vardagsrummet och en ny tv-bänk så kan man inte få köpa ett sommarhus bara för att det var ett bra läge och ett bra pris. Så jag skall köpa en ny matta nästa vecka.
Men missförstå mig rätt nu, jag har en väldigt bra fästmö. Idag när vi var och handlade så plockade hon på alldeles eget bevåg ned en extra konservburk med matvete i kundvagnen. Och poängterade för mig att hon var duktig.
Och efter att läst Dispiertos inlägg ”one prep a day keeps disaster at bay” så är ju en burk matvete och påsen tortellini jag plockade ned faktiskt två steg på en dag.
Tillbaka efter sommaren
Jag fick ett PM på Swedis survivalist som tyckte att det var lite torka på bloggen.
Det är alltid trevligt med någon som uppskattar vad man gör och ger en spark i ändan när man inte gör det.
På de sju veckor jag och min fästmö haft semester i sommar har vi varit i Uppsala fem dagar. Det är inte klokt. Vi har levt i en väska. Eller rättare sagt, flera. Det senaste projektet som roddes i land var en konfirmandgrupp vi vandrade i Jämtlandsfjällen med i tio dagar. Jungdalen – Helags – Sylarna – Blåhammaren – Storvallen
Mycket lärorikt, om mig själv och om andra.
Till exempel så är vi survivalister en speciell sorts människor.
I 14-åringarnas packning har vi hittat fullstora schampo-flaskor, hårspray, smink och en plattång. Inte en flacktång för att laga saker utan en elektrisk man plattar sitt hår med!
Jag kan dock acceptera att de handlat godis för 3-400 kronor per person. De behövde antagligen sockret för att överleva. För det har varit +3 grader, 15 sekundmeter och regn den mesta tiden vi gick. Och då konstaterade jag ganska så snart att mitt regnställ inte var det bästa längre. Men man lär fortsätta ändå.
Oturligt nog gav min ryggsäck upp också. Den borde klarat 22 kilo men var slut efter fem dagars vandring. Visserligen får jag antagligen byta den och då kommer jag ta en likadan som min fästmös. Hennes Haglöfs har klarat 40 dagar i fjäll och skog samt 200-talet resor på tåg och i bil och det enda som gått sönder är snöret i en dragkedja. Där kan man prata kvalité.
Min Haglöfs förstärkningströja var för övrigt helt fantastisk. Tillsammans med alla andra funktionsplagg. Så nu är jag på jakt efter kalsonger som inte är i bommull.
Så nu kommer jag att lägga en lapp på min BOB där det klart och tydligt står vad jag skall byta ut för persedlar om jag hinner. Har jag tio minuter på mig innan flyktbilen går är det bättre att plocka ut de sekunda varorna och ta med kvalitén.
Och apropå semester så är det stort läger i Uppsala i helgen där jag har ett finger med så vi får se om det blir någon aktivitet innan nästa onsdag.
söndag 12 juli 2009
Inte min BOB
Jag undrar om jag kan lura med henne på en BOB-campout för att visa på en del brister. Men det får bli ett mycket senare projekt. Först skall jag gå runt och mysa några veckor över att hon packat en. Inte klaga på vad hon inte packade i den.
Jag återkom nog aldrig med bilder på mitt köksfynd.
Så här ser det i alla fall ut.


söndag 5 juli 2009
Visp
lördag 4 juli 2009
Semester
onsdag 24 juni 2009
Sommarlov
Skall se om jag inte kan göra lite förberedelser vid badstranden också. Det finns trots allt många vägar ut ur Uppsala och eniro kan man inte lite på i en nödsituation. (Eller om man åker vilse en vanlig dag heller)
måndag 22 juni 2009
Vattnet i Karlskoga
Det är fullgott i en av vardagens små katastrofer. Men jag såg också inte helt dyra dunkar på ÖB. Storlek 5, och 10 liter.
tisdag 16 juni 2009
Vatten
Nu återstår bara att laga mat med en hand. Det blir lite sportigt. Men jag tänkte återuppleva lite minnen ifrån universitetets studentkorridor. Det vill säga bulgur och röda linser. Men eftersom jag blivit lite mer vuxen och sofistikerad tänkte jag kasta i lite torkad svamp.
En kastrull och mat på mindre än 10 minuter med stapelvaror. Trevligt!
Men vad jag egentligen tänkte skriva om var vatten. Vatten är livsnödvändigt och vi använder varje dag oerhört mycket vatten. Ganska så mycket till att mat och dryck men ännu mer till hygien. Vårt samhälle är till stor del grundat av att det kommer rent vatten ur kranen, både varmt och kallt.
Jag har inte gjort adekvata förberedelser när det gäller vatten. Egentligen borde jag ha 15-30 liter vatten lagrat. 2,5-5 liter per person och dag och ett lager för i alla fall tre dagar. Som det är nu finns en liter i kylen och en liter i frysen.
Så blir det ett kortare vattenavbrott är jag körd. Kanske skall prioritera inköpet av ett par dunkar högre.
Om det däremot skulle bli någon större katastrof finns det bättre möjligheter. Jag har fått en b-uppsats i katastrofhygien om just vatten. Där framgår att filtrering och klorering av vatten gör det säkert att dricka. Filtrering och kokning är också ett sätt att göra vatten säkert. Och allt man behöver är två hinkar, fyra lager bomullstyg och klorin.
Jag tar alltså skurhinken, promenerar till Fyrisån, fyller min hink och går hem. Väl hemma viker jag ett lakan tre gånger och håller över den då tvättade sophinken. Vattnet filtreras och kloreras sedan. En mililiter klorin till 10 liter vatten. En för detta ändamål inköpt doseringsspruta, droples, har skaffats ifrån apoteket.
Det nu klorerade vattnet får stå minst 15 minuter, gärna över natten.
Inte optimalt, men väl en början.
fredag 12 juni 2009
Den nya influensan
Ännu har vi bara haft 14 fall i Sverige, men nu har produktionen av vaccin till Sverige startat. 3-6 månader räknar man med innan alla har fått vaccin. Vi får hoppas att det sker innan hösten och influensasäsongen.
onsdag 10 juni 2009
Resistenta bakterier ökar lavinartat
VRE får du när du läggs in på sjukhus. Bryt benet, få resistenta bakterier.
ESBL är en importsmitta. Svenska som rest i Thailand, Egypten eller Indien plockar med sig de här bakterierna hem.
Så se för allt i världen till att inte bli sjuk.
Det verkar som att sättet att få bukt med de här problemen är att minska användandet av antibiotika samt förbättra rutinerna på sjukhusen.
Förbättra som i att införa hårdare regler för besökare. Någonting som antagligen skulle tas emot med stor skepsis av svenskarna. ”Vaddå, måste jag tvätta händerna både före och efter jag besökt någon på sjukhuset? Och jag måste klä på mig en overall och munskydd. Nej, då röstar jag på piratpartiet istället, de värnar den personliga integriteten”.
måndag 8 juni 2009
Fynd-dag
Så nu tillfogas lite mat och spritkök till boben. Vart hittar man förresten en lämplig bränsleflaska?
Fick ett trevligt paket i brevlådan också, Sigrids bok om torkning. Vi får se vad det blir för spännande experiment i sommar. Till hösten skall jag i alla fall fylla på förrådet av trattkantareller. Annars blir det mest champinjoner. Det blir ju alltid ett par- tre svampar över när man lagat färdigt pizzan eller grytan eller vad man nu gör. Och istället för att de skall få bli dåliga i kylen skivar jag dem och trär upp på grillspett som jag sedan hänger upp på en bunke och ställer över kylen.
Sen glömmer jag bort dem där ett par veckor och hittar dem när de är snustorra.
fredag 5 juni 2009
En mans skräp, en annan mans skatter
När jag var och handlade senaste gången så plockade jag upp lite mat till boben. Blå bands vildmarksvariant köttfärssås med makaroner och pasta med kyckling. Helt vanlig frystorkad mat, jag tror inte att den går att tillaga utan att koka i 5-10 minuter. Men de kostade 27 kronor per förpackning och det var väldigt humant.
Det betyder nämligen att jag hittills har lagt ned 54 kronor. Jag skall komplettera med någon form av kök nästa vecka. Jag har sett ett som jag tror skulle passa utmärkt.
Jag vill också passa på att tipsa om Despiertos blogg leva efter 2012. Jag misstänker dock att de flesta som läser redan känner till honom. Men talar man survivalism i Sverige så förtjänar han att nämnas.
onsdag 3 juni 2009
Slutförvar i Östhammar
Bug out bag
Att packa ihop en BOB, alltså en väska som innehåller det man behöver för att klara sig om man snabbt måste lämna hemmet, har varit en av de sakerna som jag behandlat som människor i största allmänhet gör.
- Usch vilket stort och dyrt projekt, det börjar jag inte med idag. Jag kan ju dessutom inte göra den perfekt så varför börja.
Det var egentligen inte fören jag läste den här texten från viking preparedness som jag verkligen bestämde mig för att börja. Den handlar om en 5-dollar BOB, men egentligen så behöver den kanske inte ens kosta så mycket. Jag började rota i mina lådor och plocka ihop saker som i vanliga fall ligger utspridda. En sak som saknas nu är mat, men som det framkommer på bilderna så finns det gott om plats kvar.
Innehåll från vänster till höger:
Kniv
Eldstål
Tändstickor
Extra kläder
1 liter vatten i petflaska
Rep
Papper och penna
Väska med midjebälte och skenor i ryggen
2 regnponchos
Pass
Pengar
Näsdukar
Karta över Uppsala
Kompass
Pannlampa
Astmamedicin
Plåster
Sårtvättare
Säkerhetsnålar
Alkoholservetter
Så vad är då syftet med den här BOBen? Amerikanska krisberedskapsmyndigheten, FEMA, ger god förklaring på varför survivalismen i USA är stor. Där förklarar myndigheten att alla människor bör ha ett kit förberett för att klara sig tre dagar. Min BOB skall försöka vara en sådan sak som man rycker ur huset och ger ett visst försprång i händelse av en mindre kris. Börjar det brinna eller blir gaslarm så behöver man inte samla ihop allting utan kan gå förbi garderoben och vara på väg ut.
Så du borde göra som jag, plocka ihop någonting. Nu! Det tar inte lång stund och det kostar inte mycket. I ett inledningsskede i alla fall, sedan kan man uppdatera och uppdatera i jakt på sin egen perfekta BOB
Jag tar tacksamt emot tips på vad det som jag glömt.
Den som är på taket skall inte gå ner och hämta vad han har i huset, och den som är ute på åkern skall inte vända tillbaka och hämta sin mantel.
Matteus 24:17-18
tisdag 2 juni 2009
Befolkningsmängd och jordbruksstöd
– Kom nu ihåg att om Sverige blir lika befolkat som Holland så har vi plats till 200 miljoner.
Jag tycker i grunden att det är bra att vi i Sverige räddar flyktingar. Finska krigsbarn, balter, flyktingar från sydamerikanska militärkupper... Men 200 000 000 människor. Jag roade mig lite med uträkningar;
Uppsala är Sveriges fjärde största tätort, 2005 fanns här 128 409 innevånare 2005.
2005 hade Sverige 9 047 920 innevånare enligt SCB.
Detta leder till att Uppsala hade 1,42 % av befolkningen.
I Marit Paulsens Sverige med 200 000 000 innevånare har Uppsala 2 840 000 innevånare. Nästan tre miljoner innevånare. Kan ni tänka er vilka miljonprogram som måste byggas upp. Det skulle inte finnas en enda röd stuga med vita knutar kvar. Och den kungliga huvudstaden skulle med sina 27 600 000 kvala in som världens näst största stad efter Tokyo.
Men detta bekymrar kanske inte Marit Paulsen som sitter i sin husvagn utanför Bryssel, nej hon hatar träd, myrar, kalfjäll och åkrar.
Men att bli av med jordbruksstödet vore ju i alla fall trevligt.
måndag 1 juni 2009
Glädjande nyheter
Jag är antagen.
Det här kommer att stärka min konkurrenskraft och kunna öka min lön med fyra- till femtusen kronor i månaden.
Be, och ni skall få
Johannes 16: 24
Strömavbrott och gräsklippning
Huvudanledningen för besöket var dock ett barndop på pingstaftonen och att klippa gräsmattan vid sommarstället. Det blev att ta bort en hel del aspar som växer in under huset också.
På söndagskvällen så blev det ett ordentligt strömavbrott i norra Stockholm. Läge att tänka över hur man hanterar en sådan mindre kris. För så pass centralt så kommer kraftbolagen anstränga sig för att återställa strömmen inom några timmar, det är inte som ute i skogen efter stormen Gudrun. Därför behöver jag inte oroa mig för att maten skall bli dålig i kylskåp och frys. Jag har dessutom en modern kyl- och frysenhet som har en minimal frys och ett stort kylskåp. Ett som passar den moderna människan med tre minuter till affären.
Ett strömavbrott i dagsläget skulle alltså mest handla om bekvämlighet. Här hemma används bara bärbara datorer så de stänger av sig själva något mindre drastiskt än en stationär.
Vid sängen ligger alltid en ficklampa. I badrummet finns det en pannlampa, det saknas nämligen fönster där och blir väldigt mörkt utan lysrören. Jag har extra batterier och extra ficklampor och en till pannlampa.
För mer allmänbelysning så finns det en ljuskrona i vardagsrummet och gott om ljusstakar, ljus och tändstickor. Någonting jag saknar är en fotogenlampa men jag har inte tänkt färdigt kring modellen. Vill jag ha en som tagen ur ett sekelskiftshem eller varianten som passar vid lägerelden?
Tills sist, Vattenfalls tips vid strömavbrott.
Och du, glöm inte att skriva ned, på papper, hur du kan kontrollera om din elleverantör och elnätsägare har några driftsstörningar. Är du som jag har du ingen telefonkatalog, och det kan var lite svårt att googla utan ström.
torsdag 28 maj 2009
Vad oroar vi oss för?
Jag uppmanar alla som står i valet mellan att köpa en brandvarnare och en uppblåsbar flotte, i händelse av att havsytan stiger, att välja det förstnämnda.
Det handlar också om att inte lägga ut pengar på saker som du aldrig kommer att använda dig av. Jag bedömer i dagsläget en invasion av Sverige som ganska så liten. Därför behöver jag inte bekymra mig om att lägga pengar på sandsäckar och skottsäkra västar. Däremot så har jag där jag bor nu upplevt att fjärrvärmen föll bort under en kväll. Så jag ser till att ha något hundratal värmeljus, extra täcken och sovsäck hemma.
Värmeljusen omsätts normalt under både vinter och sommar i en ganska så rask takt. Gästtäcken och täcken för att byta mellan vinter och sommar är också sådant som används ofta. Sovsäckarna har betalt sig för åratal sedan då de används minst varje månad.
Sandsäckar däremot har jag aldrig haft något behov av och likaså skottsäker väst. Hade jag levt i Kandahar hade det dock sett annorlunda ut.
Till sist vill jag också uppmana alla att oroa sig för saker som ni faktiskt kan påverka. Att jorden skall kollidera med en meteorit är ingenting du kan göra någonting åt. Men du kan lätta på högerfoten och sänka hastigheten lite och på det viset minska olycksrisken.
onsdag 27 maj 2009
Risk- och sårbarhetsanalys
Att göra en risk- och sårbarhetsanalys är därför viktigt, men det är minst lika viktigt att revidera den med jämna mellanrum. Många saker förändras på kort tid, speciellt i en globaliserad värld. En ny bil minskar risken för motorhaveri men du kan inte fixa den med el-tejp och tuggummi. Närbutiken slår igen och helt plötsligt är det sex mil tur och retur för att handla mjölk. Det ekonomiska läget på USA-börsen förändras och helt plötsligt är företaget du arbetar på hotat av nedskärningar för att Ford inte säljer tillräckligt många stadsjeepar.
Många av de risker som uppkommer åtgärdar man undermedvetet. Därför brukar man säga att de som bor på landsbygden är bättre förberedda, men om det är långt till affären så får man se till att ha basvaror hemma, det är ingenting som man behöver tänka på, det går automatiskt.
Min risk och sårbarhetsanalys ser ut som följer:
Strömavbrott.
Vattenavbrott.
Fjärrvärmen slutar levereras.
Brand.
Bilen går sönder under färd.
Någon form av olycka i kollektivtrafik eller på vägen som förhindrar hemfärd från arbetsplatsen.
Pandemi.
Inbrott.
Fyrisån svämmar över.
Olycka med järnvägen.
Generalstrejk.
Haveri i Forsmark.
Invasion.
Att vara medveten om vad som kan hända är första steget. Det andra är att förbereda sig. Men för det måste man veta vad man skall börja med att förbereda sig för. En brand är troligare än att ryssen kommer.
Listan ovanför är ordnat så att de mest troliga riskerna kommer överst följt av de mindre troliga. Framöver skall jag gå in lite mer på mina förberedelser. Under tiden tycker jag att du skall fundera på dina risker.
tisdag 26 maj 2009
Vet du vilken församling du tillhör?
Diakonerna i de här församlingarna är schysta människor. De möter på sådana här historier varje vecka. Jag vet inte hur många tusen kronor som varje månad gick åt till presentkort på coop forum. Och de vet vilka fonder som finns. De hjälper till med att skriva ansökningar och i kontakten med socialen.
Men åter till huvudfrågan, vet du vilken församling du tillhör? Gå till www.svenskakyrkan.se och skriv in din adress så får du veta "vilken församling du hör till". Och när du vet det tycker jag du skall kolla vad din kyrka har att erbjuda just dig. Du betalar din kyrkoavgift och ansvaret för att utnyttja det den bekostar ligger på dig! Din församling kan bli en viktig del i ditt kontaktnät.
Nordkoreanska kärnvapenprov del 2

Sydkorea har enligt Rapports morgonsändningar ställt sig bakom det USA-ledda arbetet mot spridning av kärnvapen. Någonting som Nordkorea sagt sig se som en krigsförklaring.
måndag 25 maj 2009
Nordkoreanska kärnvapenprov
Kommer vi få se Nordkorea krossat av en militär makt innan de byggt upp en tillräckligt stor arsenal av kärnvapen för att bita ifrån sig på amerika?
torsdag 14 maj 2009
Matproduktion
34 minuter in i programmet behandlas matproduktion. Börje Johansson, ekologisk bonde menar att rovdriften på naturen med större skördar än vad som egentligen varit möjligt gör att vi idag har fler munnar att mätta än vad jorden kan hantera.
Men socialdemokraternas Annika Åhnberg har lösningen; storskalig och effektiv skall det nya jordbruket bli. Fördubblad jordbruksproduktion till 2030 är målet och metoden är GMO. Ökad produktivitet på mindre areal.
Någon mer än jag som ser de sovjetiska propagandabilderna på 5-7 skördetröskor som åker i bredd?